Eesti Toidu Ala

Värvikirev toidukultuur  Eesti toidu alal.

BBQ FESTIVAL

Augusti lõpus on kõigil BBQ sõpradel põhjust tulla Vanamõisa käsitöölaadale, mille raames toimub ka sel aastal  BBQ FESTIVAL. BBQ Festivalil on au korraldada aastani 2020, koostöös Eesti Barbecue Assotsiatsiooniga, Eesti Meistrivõistlusi BBQ-s.  Festivalile on oodata Eesti BBQ võistkondade paremikku ja ka rõõmsaid sõpruskondi, keda seob ühine huvi BBQ ja grillimise vastu.

Festival annab grillihuvilistele võimaluse omavahel rinda pista ja laadakülalistele võimaluse näha ja kogeda erinevaid grillimise ja BBQ töövõtteid. Kohapeal jagatakse nippe ja antakse näpunäiteid kuidas valmib parim BBQ ribi ja saslõkk.  Festivali külastaja saab omaltpoolt sõna sekka öelda „Rahva lemmiku“ valimisel, andes hääle oma lemmik võistkonna poolt. Kogu üritust saadab meeldiv melu ja õhus lendlev  hõrgutav lõhn viib tahestahtmata mõtte koduaeda grilli juurde, et kõik nähtu kodus järgi proovida. Registreeri oma võistkond või vaata festivali kohta lähemalt siit >>.

TÄNAVATOIDU TÄNAV

Ka sel aastal avame Vanamõisa käsitöölaada raames  Tänavatoidu Tänava, kuhu ootame põnevaid maitseelamusi pakkuvaid tänavatoitlustajaid.

Tänavatoit on Eestis järjest tuntust võitmas. Paljudele meist võib see seostuda bensiinijaamade hotdogide või „burksiputkadega“. Tegelikult on tänavatoidu maailm värvikirev ja põnev, see on olnud üheks alustalaks kokakunsti arengus ning väärib ka Eestimaal suuremat tähelepanu. Tänavatoidu põhireegel on lihtne – see valmib kiiresti, on tervislik ning seda on tänaval või õuetingimustes lihtne süüa ja ta on tihtipeale üllatavalt maitsev. Sinna alla kuuluvad kõik salatid, wrapid, tortillad jne. Toit  sisaldab kindlasti värskeid komponente ja soovitatavalt kastet.  Serveerimiseks kasutatakse palju tooteid, mida saab ära süüa. Näiteks serveeritakse paellat või salatit tortilla peale, mille inimene saab  vajadusel koos salatiga  kokku keerata ja ära süüa. Igati mugav (pole vaja nuga kahvlit) ja keskkonnasõbralik (prügi vähe).

EESTI TOIDU TELK JA TOIDUETENDUS “MAGUSAD AHVATLUSED”

Vanamõisa käsitöölaada raames avatakse juba viiendat aastat järjest Eesti Toidu Telk, kus Eesti väiketootjatel on suurepärane võimalus müüa oma  talu- ja mahekaupa. Eesti Toidu Telgi peamiseks eesmärgiks on tutvustada Eesti parimaid tegijaid selles valdkonnas, aidata kaasa Eesti talutoidu ja mahekauba levikule ning tuua kohalik tooraine tarbijale lähemale.

Toredaks traditsiooniks ja väga populaarseks on saanud Eesti Toidu Telgi messitelgis toimuvad kulinaarsed etendused.  Seekord on etenduse nimeks “MAGUSAD AHVATLUSED“, tähistame sellega Eesti Vabariigi Taasiseseisvumise 25.-ndat aastapäeva.  Pidulaual on koogid-tordid ning laval toimetavad kondiitrid ja pagarid.

Üles astuvad Kertu Lukas, Silja Luide, Sandra Sentjurin, Liisa Lõhmus, Krista Ismael ja Merle Jakobson. Esimesed kolm magusainglit on välja andnud omanimelise kokaraamatu ja toimetavad igapäevaselt magusamaailmas, teised on aga populaarse telesaate „Eesti parim pagar” finalistid.

Igal esinejal on oma kindel teema – on see siis tort, kook või küpsised – mida ta laval pealtvaatajatele esitleb ja mille valmistamise kohta laadakülastajatele teavet ning erinevaid näpunäiteid jagab. Laval esitab küsimusi ja aitab lõbusalt juttu veeretada Vihula mõisa peakokk Lauri Tomingas, kes on ühtlasi ka toiduetenduse „Magusad ahvatlused” päevajuht. Etenduse lõpus pakub iga esineja oma torti-kooki ka teda kuulama tulnud külalistele.